Tjuvtittar på nya Haragada

För att fira att vi nått 50 fans på Facebook (länk till vår sida) kommer här två utdrag ur det som kommer att bli nästa version av Haragada framöver. Det första är en sång med titeln ”Vem minns dig då, Haragada?”. Ursprunget är okänt, förmodligen är det skalden ibn-Alheira som skrev texten till en traditionell melodi (sannolikt samma melodi som till ”Ode till Härskaren”).

När bergets djupa spricka åter förseglats,
och öknens törstande salt fyllt dina ljusa rum.
När den glödande sfinxen flytt sitt palats,
och din mäktiga röst mist sitt signum.
När de glänsande speglarna splittrats,
och nattens dunkel höljer ditt imperium.

Vem minns dig då, Haragada?
Du tio öknars herre,
Du hundra drömmars mål,
Du tusen sagors stad.

När den sista gyllene karnevalen tystnat,
och ingen ny härskare hörsammar ditt kall.
När folket vänt sig mot det döende ljuset och frågat,
varför det stora skådespelet bragts på fall.
När de levande maskerna långsamt förmultnat,
och avslöjat död och förnekat förfall.

Vem minns dig då, Haragada?
Du tio öknars herre,
Du hundra drömmars mål,
Du tusen sagors stad.

När grävande maskiners glöd svalnat,
och sökandet efter Källan gått i graven.
När även de hoppfullas drömmar falnat,
och mörkrets mysterium glömts i djupen,
När ditt syfte glömts och dina pelare rasat,
och de sista spåren av din glans svalts av öknen.

Vem minns dig då, Haragada?
Du tio öknars herre,
Du hundra drömmars mål,
Du tusen sagors stad.

Det andra är ett urdrag ur historikern Polypius ”Hiskeliga historia” i vilken han sökt teckna den fullständiga historien om Haragadas tillkomst, varande och förestående undergång:

Måndrottningen har länge förskönat sitt enkla ursprung. Men allt är lögner – hennes uppväxt som enkel getvakterska ibland beduinerna är enbart påhitt. I själva verket var hon en sköka, dotter till en sköka och med okänd fader. Mor och dotter specialiserade sig på att underhålla de gladiatorer som slogs på Arenan och levde på de usla resterna ifrån deras bord. De var långtifrån ädla aristokrater och ärbart folk. Då kallade sig vår kära måndrottning Aurora, men få brydde sig om detta och de flesta kallade henne med hora, slinka eller hynda.

Auroras enda tillgångar var hennes ärelystnad, hänsynslöshet och skönhet. Av sin mor lärde hon sig alla nödvändiga knep för att förvrida sinnet på män. Snart nog hade hon förfört den störste gladiatorn av dem alla: den fruktade Shar Al-Nak. Hon syntes ständigt vid hans sida och drog ned honom i ett träsk av vällustiga perversiteter och droger. Sådan var hon, vår drottning. Sådan är hon än idag. Hade inte den högt ärade Solkungen en dag bevistat gladiatorspelen och skådat henne, skulle hon förblivit en andraklassens gatflicka.

Under den flygande sandens festival anordnades storslagna bataljer och spel på Arenan. Även Solkungen lockade dit ifrån sin mörka kammare och unnade sig en kort tids nöjen. Shar Al-Nak triumferade över allt motstånd: bestar, män, vilda amazoner, insektoider – alla föll de för hans bila. När han äntrade Arenan för att emot folkets jubel, höll han armen om sin kvinna. Solkungen skådade för första gången den kvinna som skulle bli hans fall och blev omedelbart förälskad.

Några dagar efter festivalens slut skickade han sina vakter till Arenan för att hämta Aurora. Det sades att när Shar Al-Nak fick veta att självaste Solkungen trängtade efter hans kvinna lämnade han Haragada i vredesmod. Än idag vandrar en av våra främsta krigare runt i de ändlösa öknarna. Den första att fördrivas av Auroras nyckfulla konster.

Aurora blev Måndrottning, en enkel ej läskunnig hora utnämndes till en av stadens högsta poster. Hennes egen tandlösa, depraverade trollkona till mor blev adlad och en hel hoper nedlusade släktingar blev kungliga rådgivare. Solkungens palats förvandlades till ett nedskräpat horhus och han själv till hallick.

Till 100 fans blir det fler och större överraskningar!

Martin Ackerfors

Martin Ackerfors är Kaleidoskop.se:s webbmaster och försöker även att vara med på ett hörn eller två på de andra projekten. Projekt: Nostalgia, Haragada (layout)

You may also like...

Kommentera